Social icons

Doba roušková nám udeřila a každá švadlenka nyní nešije nic jiného než roušky :) Já sama jsem se do toho také pustila a vyzkoušela i několik druhů roušek. Jako nejlepší a nejrychleji ušitá varianta mi z toho vyšla tato rouška, která je opravdu hotová hned. Rozměry jsem si sama takto zvolila potom, co jsem si ušila nejdříve dva prototypy o různých velikostech a tato mi vyšla jako nejlepší. Sedí dámám i pánům :)


Co budete na roušku potřebovat? 

1. Vhodnou látku - například 100% bavlnu, která přežije časté vyvařování a tolik se v ní nepotí obličej.
2. Jednojehlový šicí stroj nebo lze ušít roušku ručně :)

1. Látku si nastříháme na dva obdélníky o rozměrech 26x20 cm. Rouška je dvouvrstvá, takže si můžete zvolit i odlišné vnější a vnitřní vrstvy. Vše záleží na vašem vkusu :) U mé je vnější vrstva světle modrá (bývala to moje košile :)) a vnitřek bílý (prostěradlo:))

2. Poté tyto obdélníky sešijeme lícem k líci na delších stranách (26 cm) a obrátíme na líc. Sešité vrstvy sežehlíme a pokud chceme můžeme i sešité strany obšít podél švu. Kratší strany zůstávají nesešité.

3. Nakonec vytvoříme tunýlky na tkanici nebo gumičku. Kratší nesešité strany založíme do rubu a sešijeme tak, aby vznikl tunýlek o šířce cca 1,5 cm (ale opět záleží na tom jaký provázek, tkaloun, či gumičku máte k dispozici).



4. Poté protáhneme tkanici tunýlkama. Stačí použít jednu. Tkanici jsem použila 100 cm dlouhou a 4 cm širokou a sežehlila jsem ji do cca 1 cm širokého proužku, poté sešila.





Roušku si nasazujeme tak, že si jakoby pověsíme na krk, svrchní stranou ven. Horní část tkanice si dáme nad uši, utáhneme a nařasíme a spodní část tkanice si zavážeme vzadu na krku. Roušku přitom nařasíme, jak nám vyhovuje. Rouška celkově dobře sedí, nepadá z nosu a všude přiléhá.
Samozřejmě můj způsob nasazování roušky je možná trochu jiný než je to u klasické roušky, ale mně se to takto nandavá dobře a už jsem u tohoto způsobu zůstala. Každý si může ten způsob upravit jak chce, případně použít na uvázání jiný materiál než tkanici. :) Důležitý je, že rouška drží :)
5. Na roušce lze vytvořit i kapsu na filtr, tím že, na spodní straně vynecháme otvor (cca od půlky k jednomu kraji).





Videonávod na nasazení roušky.




Používá technologii služby Blogger.