Social icons

Když jsem se začínala učit šít na stroji, doma jsem žádný stroj neměla. Chodila jsem na kurz a tam jsem šila v ateliéru na šicích strojích jak průmyslových, tak i domácích kufříkových. Potom co jsem první kurz ukončila, tak jsem nějakou dobu moc nešila. Občas jsem se stavila u našich a tam něco zkusila na jejich domácím stroji, ale bylo to spíš takové sporadické. Po nějaké době jsem začala uvažovat, že si klasický šicí stroj pro sebe koupím. Moje lektorka šití mi poradila značku Janome a pomohla mi vybrat i typ. Hledala jsem něco ne moc drahé, ale zároveň natolik kvalitní, abych na tom mohla šít i denně. Mým prvním strojem se tak stal šicí stroj Janome 419S. Myslím, že poměr cena - výkon je naprosto ideální. Se strojem jsem moc spokojená a šije se mi na něm dobře. Určitě je dobrý i pro začátečníky. Stroj má vnitřní kovovou konstrukci včetně celého ramene stroje a je tak těžší a lépe drží při šití na stole. Je i poměrně tichý. Na výběr má 19 programů, včetně stehů overlockových. Oceňuji na něm i možnost knoflíkové dírky v jednom kroku.



Po nějaké době jsem však začala přemýšlet nad overlockem. Šila jsem už téměř denně a často používala i pružné a overlockové stehy na mém šicím stroji. Jenže jsem si uvědomovala, že s overlockem by to pro mě bylo všechno jednodušší a samozřejmě by se zlepšila i estetická stránka ušitých věcí. Na kurzech jsem na overlocku šila často a tak jsem se opět poradila s mojí lektorkou Luckou a opět padla volba na značku Janome. Jelikož jsem si stroj přála k narozeninám od rodiny a přátel, hledala jsem opět i cenově přijatelnější variantu. Vybrala jsem si overlock Janome 990D. Opět jsme se s mojí lektorkou shodli, že tento typ od Janome stále nabízí kvalitní domácí overlock a je k tomu všemu za přijatelnou cenu. Tento overlock má také celokovový vnitřek a šije už opravdu profesionální overlockové stehy. Stroj jsem dostala k narozeninám asi půl roku potom, co jsem si koupila svůj první stroj a jsem z něho doteď nadšená. Všechno se mi hned šije lépe a rychleji. Stroj se i dobře nastavuje a zvládám ho už i celý sama navléct. Na overlocku šiju nejen úplety, ale začisťuji i tkaniny, které šiji na klasickém stroji.



Posledním strojem, který mi po overlocku ještě chyběl, byl coverlock. Na kurzech jsem ho také hojně využívala, ale doma jsem si bez něj vždy nějak poradila. Říkala jsem si, že to pořád není ještě tak důležitý stroj, a že si ho koupím někdy později až se v šití ještě víc zlepším. Úplnou náhodou se mi však naskytla příležitost a coverlock se u nás doma najednou objevil, ani jsem nevěděla jak :) Zjistila jsem totiž, že u nás v rodině nejsem jediná, kdo propadnul šití a najednou se mi ozval můj bratranec. Už nějakou dobu se šití věnuje a měl doma coverlock, který nepoužíval. Nabídl mi ho zdarma s tím, že doufá, že ho aspoň někdo rozchodí. On sám ho již koupil z druhé ruky, ale bohužel s ním natolik bojoval až to vzdal. Z vděčností jsem ho přijala a shodou okolností je to opět značka Janome. Asi je ta značka mým osudem. :) Konkrétně se jedná o starší typ coverlocku Janome CoverPro 1000 CPX. Stroj je ale v super stavu a zprovnoznit mi ho pomohla lektorka Lucka na kurzech. Bohužel s ním ale také stále bojuji. Coverlocky, obvzláště ty domácí kufříkové, jsou hodně citlivé na kvalitu látky a kvalitu nití. Také nemám podle mě ještě tolik zkušeností s šitím, abych ho pokaždé správně nastavila. Ale celý je to spíš o tom pořád to zkoušet a jednou si to prostě sedne a člověk se se strojem sžije. Coverlock zatím tedy spíše tráví čas mimo můj šicí stůl, ale chystám se brzo nad ním opět sednout a dát ho do kupy. :)



Používá technologii služby Blogger.