Social icons

V tomto článku naleznete můj první návod. Trošku mám ze sestavování návodů strach, protože přece jenom si nepřijdu jako profi švadlenka, ale nějak se začít musí, takže jsem se rozhodla rovnou začít něčím jednodušším a to jsou látkové pytlíčky. K Vánocům jsem pár lidem ušila sadu mušelínových sáčků z biobavlny, které lze využít při nákupu potravin namísto mikrotenových sáčků a dále i ke skladování potravin nebo na zabalení svačinky. Tento návod však lze použít na pytlíčky i pro jiné využití - třeba na šperky, dárky apod.

A co na takový sáček budete potřebovat?
1. Vhodnou látku. Já jsem zvolila biobavlněný mušelín s atestací na suché potraviny. Látku jsem sehnala na e-shopu Keezoo Organics.  
2. Provázek. K uzavření pytlíčku jsem použila bavlněnou šňůru ze Stoklasy.
3. Barevně sladěnou niť nebo jakoukoliv jinak barevnou niť, jak se vám bude líbit.
4. Šicí stroj
5. Overlock na začištění, pokud máte. Jinak lze využít i klasický stroj s cikcak stehem nebo overlockovým stehem.
6. Spínací špendlík.



Nejdříve si nastřiháme látku. Stačí si pouze naměřit obdélník přímo na látku. Pytlíček bude tvořen jedním kusem látky bez švu na dně. Samozřejmě si můžete vystřihnout i dvě části a přidat tak dolů ještě jeden šev, ale ja jsem si zvolila tento postup, protože mi takto přijde ve výsledku i dno sáčku pevnější. Velikost si také můžete zvolit sami. Já jsem šila několik velikostí - od nejmenšího na česnek až po největší na pečivo. Ten nejmenší měl rozměry 23x30 cm, střední (něco jako sáček v obchodě) jsem naměřila 33x65 cm a největší potom 33x80 cm. Jsou tam již započítané i přídavky na švy 1,5 cm. Ale velikost je samozřejmě na vás, jakou si zvolíte.


Poté si okraje po celém obvodu obdelníku začistíme. Mušelín je látka, která se hodně třepí, takže jsem pro začištění zvolila právě overlock.



Po začištění si připravíme sežehlením tunýlek na šňůrku. Na kratších stranách obdélníku jsem si látku založila o 1,5 cm a sežehlila směrem do rubu pytlíčku. Založit látku lze i o jinou délku, záleží na tom, jak široký tunýlek budete chtít a taky je důležité, aby jím bez problémů prošla šňůrka.


Poté již začneme sešívat boční švy pytlíčku. Obdélník látky přeložíme na polovinu, tak aby se kratší strany se založením dotýkaly a založení látky na tunýlek směřovalo. Tedy přeložíme obdélník na polovinu lícem k líci.




Jeden z bočních švů budeme sešívat celý odshora dolů, včetně sežehlení tunýlku, které si ale opět narovnáme a na této straně sešijeme šev v podstatě bez ohybu pro tunýlek v celé svojí délce.



Druhý boční šev zas budeme šít těsně pod linii založení a na této straně poté vypracujeme vchody do tunýlku na šňůru. Zakončení švu ukazuje šipka na obrázku. Klidně si to tam před šitím vyznačte křídou nebo špendlíkem, abyste věděli, kde šev zakončit.


 Poté již došijeme tunýlek. Díky sežehlení se nám bude lépe látka ohýbat nazpět, především v části, kde jsem šev sešili po celé délce. Tam si před tím rozžehlíme přídavky na švy nebo jen jen rozložíme. Látku opět po celém obvodu horní části pytlíčku ohneme (směrem do rubu) a vytvoříme tak tunel.


V částech kde bude vcházet a vycházet šňůrka však musíme ještě založit přídavky švů. Ohyb na tunýlek v této části opět narovnáme a směrem do rubu pytlíčku založíme/sežehlíme přídavky švů nesešité části bočního švu v horní části pytlíčku. Poté látku opět přehneme podle linie sežehlení - viz obrázek níže.



Tím zůstanou vchody do tunýlku hezky začistěné a nebude tam vykukovat žádná niť. Následně z lícu přišijeme ohyb látky cca 1 - 1,5 cm od okraje a vytvoříme tak tunel. Velikost tunýlku záleží také na vás, podle šíře šňůrky , kterou si zvolíte. 




Poslední část už spočívá jen v protažení šňůry tunelem pytlíčku. Tady si vypomůžeme spínacím špendlíkem, který přišpendlíme na jeden konec šňůrky a s jeho pomocí šňůrku protáhneme tunelem.




Tak a pytlíček je hotový! :) Pokud v návodu naleznete nějaké nesrovnalosti nebo části, kterým nerozumíte, určitě mě kontaktujte a já se pokusím chybu opravit nebo vám poradit :)
Používá technologii služby Blogger.