Social icons

Je to už nějaká doba, kdy jsem se odvážila ušít svojí první košili. Košile nosím hrozně moc ráda, takže byla už jen otázka času, kdy na ní dojde řada. Byla to však pro mě poměrně dost velká výzva, protože vím, že košile patří již k náročnějším kouskům a vyžadují i pokročilé dovednosti v šití. Něco jsem již měla odšito, tak jsem si řekla, že bych to mohla zkusit. I moje lektorka šití Lucka mě v tom podpořila a sama mi košili ušít doporučila, protože by mě to v šití mohlo i posunout na mnohem vyšší úroveň. 
Na začátku jsem si to vůbec nedokázala představit. Jak se všechny ty jednotlivé části jako límeček, manžety, rozparky a další části vypracují a dají dohromady?
Vybrala jsem si si střih z Burdy (4/2019). Zaujal mě především zajímavý střih košile na zádech a také jsem usoudila, že na začátek bude pro mě jednodušší klasický stojáček než dvoudílný límec složený ze stojáčku a převěsu. Na ten jsem se chtěla zaměřit ve svém dalším projektu.

zdroj: Burda.cz
zdroj: Burda.cz

Látku jsem si původně představovala podobnou, jako byla použita u této košile v Burdě, ale nakonec u mě zvítězil jemný kytičkový vzor. Pruhovaných košil mám doma dost a na nějaký ten proužek určitě přijde ještě čas :) 
Košili jsem začala šít pod dohledem Lucky v jejím ateliéru. Nejdříve jsem si nastříhala jednotlivé části a vypracovala légy předního dílu. Poté jsem si na zkoušku část košile (konkrétně přední, zadní díl a jeden rukáv) sestehovala stehovou nití, abych si nejdříve košili před sešitím vyzkoušela, jestli mi správně sedí. 




















Během šití této košile jsem si poprvé mohla vyzkoušet vypracování lég, sedla, stojáčku, manžet a rozparků na rukávech a vsazení samotných rukávů. Zvolila jsem i možnost s knoflíky, i když by bylo asi jednodušší použít patentky :) Naučila jsem se alespoň pořádně knoflík přišít a vypracovat knoflíkové dírky. Naštěstí mám na svém šicím stroji možnost ušití konflíkové dírky v jednom kroku, což práci rozhodně celkově usnadní.
Jak košile vznikala se můžete podívat v galerii níže. :) Návody a postupy na vypracování jednotlivých částí košile (zvláště pak těch kritických částí) připravuji a chystám se je přidat do kategorie Návody již velmi brzy!



vypracování záhybů u manžet rukávů









Používá technologii služby Blogger.