Social icons

Látková taška se vždy hodí! Na nákupy namísto igelitky, na cvičební úbor když razíte třeba na jógu, nebo jako nová alternativa za klasické kabelky. Navíc je její ušití velmi jednoduché a můžete si ji nakombinovat ve všech možných barvách, velikostech a variantách :)
Já jsem již několik látkových tašek ušila, nejen pro sebe, ale i pro své kamarádky a rodinu. Tento rok jsem ji zahrnula i do mého ekobalíčku, kterým jsem obdarovala své blízké k Vánocům. Ekobalíček obsahoval krom látkové nákupní tašky také ekopytlíčky na potraviny z biobavlněného mušelínu. 
Připravila jsem tedy pro vás můj druhý návod a zvolila jsem právě látkovou tašku, protože je to opravdu velmi jednoduché a takovou taškou uděláte radost nejen sobě, ale i svému okolí. Tašku si může ušít i úplný začátečník. Pokud máte doma šicí stroj nebo k němu máte přístup (a někoho, kdo vám poradí s nastavením), stačí si pouze natrénovat rovné šití a tašku si můžete ušít úplně sami :)
Látkových tašek je mnoho druhů. Velké či menší, oboustranné, s kapsou, z jedné vrstvy látky nebo z více. Já jsem pro vás zvolila tašku oboustrannou, kterou si můžete podle nálady jen otočit a mít zas úplně jinou tašku.


Co na tašku budeme potřebovat? 

1. Dva druhy látky (na vnitřní a vnější část) Já jsem zvolila klasickou bavlněnou tkaninu - černé barvy a se vzorem.
2. Niť
3. Šicí stroj
4. Vlizelín

1. Nastříháme si jednotlivé části tašky. Velikost je jen na vás. Já jsem zvolila větší tašku s delšími ucha a jednotlivé obdélníky nastříhala v rozměrech 50x43 cm (včetně přídavků na švy). Celkově si tedy vystřihneme čtyři obdélníky - dva z jedné látky (černé) a dva z druhé (se vzorem). Dála si připravíme ucha. To je také na vás jaký rozměr si zvolíte, jestli chcete spíše ucha delší či kratší, nebo také užší či širší. U této tašky jsou ucha trošku delší o délce 75 cm a šířku jsem zvolila 8 cm. Ucha si vystřihneme dvakrát.


2. Vlizelínem zpevníme horní část tašky a to v místech kde budeme poté přišívat ucha. Tento postup jsem si zvolila proto, protože si myslím, že to je lepší raději zpevnit, aby se ucha v nejvíce zatížených částech nevytrhla. Vlízelín jsem nažehlila jen na jednu část. Můžete si ale zpevnit obě části, pokud budete chtít a nebo také vlizelín nepoužít vůbec.
Vlizelín si dvakrát vystřihneme v délce tašky (43 cm) a šířce cca 4 cm a nažehlíme.


3. Nyní si sešijeme jednotlivé části tašky. Začneme nejdříve vnější a vnitřní částí tašky. Obdélníky stejné barvy k sobě přiložíme lícem k líci a sešijeme boční švy a dno. To samé uděláme i s druhou částí tašky (černá látka).



4. Vypracujeme si dno tašky. Tašku (respektive jednu její část) máme stále otočenou z rubu. Dolní rohy tašky si složíme do takového trojúhelníku, švy z líce jsou v jedné rovině. Přídavky na švy rozložíme nebo předtím rozžehlíme. Dále si naměříme "základnu" (růžová čára) vytvořeného trojúhelníku o délce cca 6,5 cm. (délka záleží na vás, podle toho jak široké dno si chcete u tašky vypracovat) Sešijeme rohy podle růžové linie. To samé uděláme i s černou částí tašky.





Po otočení na líc by dno tašky mělo vypadat takto.




5. Když máme obě části tašky vypracované sežehlíme si horní okraj o  cca 1,5 cm směrem do rubu tašky. Toto uděláme u obou částí. Poté do sebe jednotlivé části vložíme. U mé tašky bude hlavní vnější část černá taška a vnitřek má vzor. Tašky do sebe vložíme tak, že rub jedné části se dotýká rubu druhé části. To znamená, aby líc černé části směřoval směrem ven a líc vzorované části tvořil vnitřní část tašky. 



6. Přípravíme si ucha. Ucha si lze vypracovat několika způsoby. Můžete si vystřižený obdélník na ucha přeložit na délku na polovinu (rubem k rubu) a poté založit o cca 1 cm na dlouhých stranách (směrem dovnitř) a sešít podélně těsně u okraje. Tak budou vidět ušité švy. Já jsem zvolila jinou variantu. Ucho jsem so vypracovala jako tkanici. Látku na ucho složíme na polovinu lícem k líci a sešijeme dlouhou stranu a jednu kratší cca 1 cm od okraje. Poté pomocí tužky ucho obrátíme do líce. Další variantou je otočení do lícu pomocí spínacího špendlíku, přičemž si nesešíváme jednu z kratších stran, ale pouze tu dlouhou. 



7. Našpendlíme si ucha k tašce. Poté, co jsme si vypracovali ucha nás čeká jejich přišití a dokončení tašky. Na koncích uch si odměříme vzdálenost cca 3 cm. Tato část uch bude schovaná a přišitá v tašce mezi dvěmi částmi tašky (černé a vzorované). Poté si naměříme od bočních švů tašky vzdálenosti cca 7 cm (záleží jak chcete mít na tašce umístěná ucha), kde budou jednotlivé konce uch přišita. Jedno ucho přišijeme vždy na jednu stranu tašky. Jeden konec ucha vložíme mezi jednotlivé části tašky (mezi černou a vzorovanou vrstvu) po vyznačenou linii 3 cm (na uchu) a do 7 centimetrové vzdálenosti od bočního švu tašky. Poté druhý konec vložíme mezi části tašky na protilehlé straně. Dáváme si pozor aby se nám ucho špatně nepřetočilo. To samé uděláme na druhé straně tašky s druhým uchem. Vše si pečlivě našpendlíme.





8. Přišití ucha k tašce. Po našpendlení si opět umístíme tašku pod jehlu šicího stroje. Začneme šít těsně při horním okraji tašky a tím k sobě přišijeme obě části tašky a ucha. Poté horní okraj i ucha zpevníme ještě druhou řadou stehů, kterou umístíme cca 1 až 1,5 cm pod první linii stehů. Já si zvolila vzdálenost šířky patky. A taška je hotová :) 







Používá technologii služby Blogger.