Social icons

 Už jste někdy zkoušeli šít z filcu? Já jsem si to poprvé vyzkoušela tento víkend a myslím, že šití s filcem od teď zařadím do svého repertoáru. Tento nápad přišel s myšlenkou, kterou jsem poslední dobou měla pořád v hlavě, a která se týkala vlastnoruční výroby takové té dětské knížky "quiet book", která se šije z různého textilu a právě také z filcu. Mám teď kolem sebe hodně nově narozených dětí a uvažovala jsem o takové knížce jako zajímavém hand made dárku.
Minulý týden oslavil 1. narozeniny syn mojí dobré kamarádky. Bohužel nebyl moc čas na to šít celou knížku a tak jsem zvolila časově méně náročnější variantu. Rozhodla jsem se, že si vyzkouším ušít z filcu písmenka a číslice a vycpu je dutým vláknem, aby měla i objem. Volba padla na číselnou řadu od 1 do 10 a písmenka jsem zvolila podle jména malého oslavence.


Nejdříve jsem si musela opatřit filc. Na něj jsem narazila v prodejně Stoklasa, kterou mám tady u baráku a kde mají opravdu velký výběr. Vybrala jsem si různé barvy a nemusela jsem si je ani nechat nastřihat z metráže, ale vzala si již nastříhané kusy o velikosti cca 20x30 cm. Dále jsem si k jednotlivým barvám nakoupila i barevně ladící nitě. Ve Stoklase jsem objevila nakonec i přírodní duté vlákno v menším balení, které jsem poté využila na vycpání jednotlivých písmen a číslic.


 Poslední důležitá věc, kterou jsem k výrobě potřebovala, byly šablony písmen a číslic. Kreslit moc neumím, takže jsem si je sama předkreslit nemohla. Na počítači jsem si tedy v psacím editoru jednotlivá písmena i číslice napsala, zvolila typ písma a velikost a vytiskla doma na tiskárně. Potom jsem si šablony vystříhala s tím, že jsem ještě přidala přídavky 1 cm, protože mi rozměry šablon přišly moc úzké.


Podle jednotlivých šablon jsem si nastříhala filc. Od každého písmene či číslice jsem vždy vystřihla dvě části, přední a zadní. Tyto dvě části jsem k sobě následně přišila. Steh jsem zvolila tzv. obšívací, na který jsem narazila na internetu. Zde přikládám i odkaz na video, podle kterého jsem se tento steh naučila šít. (https://www.youtube.com/watch?v=q3xqa8xd5dk) Během obšívaní nastříhaných číslic a písmen jsem vždy vynechala část a tento otvor potom sloužil pro vycpaní dutým vláknem. Po vycpání jsem otvor zašila. 



číslice obšitá obšívacím stehem, dole ponechán otvor na vycpání dutým vláknem





Používá technologii služby Blogger.