Social icons

Jsem poměrně dost velký čtenář. Nějakou knížku čtu v podstatě pořád. Za rok jich přečtu opravdu mnoho a jeden z mých oblíbených žánrů jsou i autobiografie. Kategorie Knížky nejen o šití zahrnuje především knížky, které se týkají samotného šití, jak něco ušít apod. Chci sem však zařazovat i knížky odpočinkové a volnočasové, které ale mají něco společného s šitím nebo módou. Jednou z nich, kterou jsem nedávno dočetla byla i knížka Christian Dior od Francoise O. Rousseau (vydalo nakladatelství Dobrovský s.r.o. - edice Knihy Omega.) 


Dostala jsem ji k Vánocům od Ježíška - mamky. Když jsem ji začala číst, nečetla se mi úplně lehce, ale nakonec jsem se do ní začetla a opravdu mě moc bavila. Kniha je spíše autobigrafický román, tedy nejedná se přímo o texty s fakty, ale o příběh života tohoto návrháře, který je napsaný jako vyprávění, kde se snoubí fakta s fantazií a fikcí. Kniha začíná v době Diorova mládí ve dvacátých letech minulého století. Diorovi bylo v té době 15 let. Pojednává o jeho životě po přestěhování do Paříže a jeho začlenění do světa francouzské umělecké avantagardy. Sledujeme Diorovy postupné krůčky světem návrhářství a módy, jeho rozvíjení talentu od studenta diplomacie, galeristy až po ředitele vlastního módního domu. Kniha končí smrtí Christian Diora.


Jak jsem již zmínila, na začátku se mi knížka moc dobře nečetla. První stránky věnované životu v Paříži jsou plné nových jmen přátel a lidí, se kterými se Dior znal, míst, které navštívil a nějak jsem se v tom v počátku ztrácela a trošku mě to nudilo. Pak ale příběh nabral spád a já jsem se začetla :) Rozhodně bych doporučila si tuto knížku přečíst, především pak nadšencům do módy a návrhářství :) Určitě udělá i radost jako dárek, pro někoho kdo se o historii módy zajímá.

Používá technologii služby Blogger.