Social icons

S létem přichází i období sukní a já jsem se letos pustila do konstrukce střihu a šití sukně kolové. Byla jsem totiž  oslovena neteří mého přítele, že by si moc přála točící sukýnku. Tak jsem zapátrala po postupu, jak střih takové sukýnky zkonstruovat na míru a zjistila jsem, že to není vůbec nic složitého a zvládne to i úplný začátečník. Postup konstrukce střihu platí i na dospělou osobu.


Co budeme na sukýnku potřebovat?
Nejdříve si narýsujeme střih. Bude se nám tedy hodit střihový papír, tužka, pravítka a krejčovský metr. Na sukýnku vhodnou látku (já jsem látku zakoupila v Látky Mráz), pruženku do pasu, nitě, spínací špendlík a šicí stroj :) Sukně, které jsem šila já jsou z bavlněné tkaniny. U této sukýnky jsem přidala pasový límec do pasu a provlékla jím pruženku. 
Postup konstrukce střihu: 
Nejdříve si přeměříme osobu, na kterou sukýnku budeme šít. Potřebujeme znát míry:
1) obvod přes boky (nebo obvod sedu) OS
2) obvod pasu = OP
3) délku sukně = D

Za normálních okolností pracujeme s hodnotou obvod pasu, ale tato sukýnka je z pevné tkaniny a s gumou do pasu. Pokud bychom počítali s hodnotou obvodu pasu, stalo by se ve výsledku to, že by slečna sukni jen horko těžko přetáhla přes boky do pasu. Tkanina limituje tu roztažnost i když je sukýnka do gumy. Pokud však děláme sukýnku, která má místo gumy zapínání na zip nebo na knoflíčky, tak už s hodnotou obvodu pasu pracujeme, protože rozepnutím zipu se obvod logicky zvětší a sukně se dá pohodlně nandat. ( Možná toto někomu přijde od počátku jasné a logické, ale věřte, že mně nebylo :D Já jsem si před časem šila také kolovou sukni s gumou v pase a samozřejmě jsem si ji potom nemohla ani nandat, protože jsem ji prostě nepřetáhla přes boky..) 

Takže my budeme pracovat s hodnotou obvodu kolem boků - tedy v nejširším místě, které bude muset sukně na cestě do pasu překonat. Obvod pasu nám zas pomůže při naměření délky pruženky.

Z naměřených hodnot si vypočteme poloměr kružnice (tedy v podstatě obvod pasového okraje sukně)
K OS bych přidala nějaké centimetry navíc - klidně například 5 cm, guma nám ten pas sukně v pase stáhne a hezky se to tam nařasí a sukýnka jde krásně přetáhnout přes boky. 

r= OS (plus centimetry navíc) : (2xπ)
π = 3,14

Například: naměřili jsme si obvod přes boky 61 cm. Přidáme si centimetry navíc (je to na vás, pokud přidáte víc nic se nestane, sukýnka bude celkově více nařasená) Já jsem si přidala těch 5 cm. Takže pracujeme s číslem 66 cm. 
EDIT: Nakonec za mě je lepší přidat klidně i 15 cm navíc - sukýnka je potom víc nařasená a velikostně vydrží déle :)

r = 66 : (2 x 3,14) = 66 : 6,28 = 10,5 cm
r = 10,5 cm

Délku sukně jsem zvolila 23 cm. D = 23 cm. Při konstrukci střihu přičítáme k délce sukně ještě vypočtený poloměr r.

A nyní už můžeme začít rýsovat.

Narýsujeme si svislou přímku (v podstatě linii přehybu látky) a na ní vyznačíme bod S. Z něho nejdříve odměříme r a vytvoříme tak první půlkruh tedy část pasu sukně. Pokud máte doma kružítko můžete tuto půlkružnici narýsovat pomocí kružítka. Pokud kružítko nemáte, tak si kružnici můžete opsat pomocí krejčovského metru nebo pravítka. V podstatě jeden konec metru nebo pravítka přiložíte na střed a postupně odměřujete po bodech vzdálenost r a tím opíšete kružnici. 
To samé uděláme i u narýsování hodnoty D + r (tedy délka sukně plus r - v mém případě 33,5 cm ) 
A máme hotový střih :)

Střih si následně položíme na látku a přidáme si přídavky na švy (já přidávám 1,5 cm). 
Sukni si vystřihneme a máme kruhový základ. Já jsem si ji teda ještě rozstřihla původně napůl a dělala jsem v bocích švy. 



Poté, co jsme si vystřihli základ sukně vystřihneme si ještě pasový límec. Změříme si pomocí krejčovského metru obvod v pase sukýnky, tím získáme jeho přesnou délku. 
Já jsem použila pasový límec o šířce 3 cm (celkově tak při střihání počítáme se 6 cm) a pruženku do něj o šířce 2,5 cm. U pasového límce nezapomeňte přidat taky přídavky na švy. Což znamená, že pasový límec měl u mě rozměry:

šířka= 2 x 3 cm + (2 x 1,5 cm) = 9 cm 
délka = délka obvodu pasu sukně + (2x 1,5 cm) 


Pasový límec máme vystřižený. Je dobré si ho předem sežehlit v délce napůl, lépe se s ním poté pracuje. 


Po sežehlení ho znovu rozevřeme a sešijeme krátké strany. Přitom je ale nesešíváme celé. Buď můžeme šít lehce za polovinu šířky pásku, nebo si odšijeme část, vynecháme díru a poté došijeme na konci. Takto nám vznikne otvor na protažení pruženky do pasu a můžeme ji i využít na případnou výměnu gumy v pase.




Poté sešitý pasový límec opět přeložíme zpět v délce napůl a našpendlíme na okraj pasu sukně. Sukni máme otočenou do rubu a špendlíme lícem k líci. Dávejte si přitom pozor, jak máte otočený ten pásek. Po přišití by měla díra v pásku na pruženku směřovat do rubu sukně. 




Pasový límec přišijeme k sukni a začistíme přídavky. Odměříme si pruženku, aby dobře seděla v pase a neškrtila a protáhneme ji například pomocí spínacího špendlíku pasovým límce. Konce sešijeme a schováme pruženku otvorem do pasového límce. 


Teď už nám zbývá jen založit spodní okraj sukně. To pro mě byl docela oříšek, protože hrozně nerada zakládám oblé tvary :) Na založení můžete v ideálním případě použít šikmý proužek, který by ale měl být bud' ze stejné látky nebo v podobné barvě, aby ladil. Já jsem už na šikmý proužek látku neměla a tak jsem zvolila jednoduší verzi. Okraj sukně jsem obnitkovala a začistila pomoci overlocku, jednou založila a prošila cca 1 cm v obnitkovaném kraji. V tomto případě se to i dobře zakládá. Sice bude zespodu vidět to obnitkování, ale pokud sladíte nitě, tak to vypadá úplně v pohodě :) 




Sukýnka je hotová :)



Používá technologii služby Blogger.