Social icons

K posledním Vánocům jsem pro malou neteř mého přítele plánovala ušít spoustu oblečení. Jedním z kousků byly i šatičky ze dvou dílů a límečkem. Střih jsem našla a zakoupila na makerist.de a sehnala i krásnou látku se vzorem origami zvířátek.


Všechno to vypadalo slibně až do chvíle, kdy se mi před Vánoci rozbil overlock. Jelikož už jsem na něm závislá :) a už na něm i začišťuji všechny tkaniny, tak bohužel z mých plánů sešlo a šatičky a i spoustu dalších kousků oblečení jsem musela posunout na později, než si nechám opravit stroj. To mi teda bohužel taky nějakou dobu trvalo :) Jsem typ člověka, který občas důležité věci neustále odsouvá na později a overlock jsem nakonec do opravny odvezla někdy až v únoru. Mezitím jsem se aspoň zabavila šitím kosmetických taštiček a peněženek na klasickém jednojehlovém stroji. Šatičky jsem se nakonec rozhodla ušít jako dárek k narozeninám, které neteř mého přítele měla v dubnu. Látku jsem již měla od Vánoc nastříhanou, takže už jen stačilo jednotlivé kusy sešít. Jako první jsem se vrhla na horní část šatů. Zakoupený střih obsahoval dvě verze jednu s límečkem a druhou bez límečku. Já jsem nejprve zvolila límeček, kdy střih horní části je klasický košilový s légy a ležatým límečkem a také je dvouvrstvý - oboustranný. Dvě vrstvy jsem se však rozhodla vynechat, neměla jsem na to ani dost látky. Nakonec i když jsem légy nejprve vypracovala jsem se rozhodla, že šaty udělám bez límečku a nechám výstřih hezky čistý.

horní část šatů před vypáráním lég

Légy jsem tedy vypárala a vypracovala klasickou podsádku. Poté jsem vypracovala tři knoflíkové dírky. Rukávy šly krásně přišít a všechno pěkně sedělo. Zakončení rukávů mělo jednoduché manžety, bez rozparku a zapínáním na knoflík a gumičku. To jsem se se nakonec rozhodla také vynechat a udělala jednoduché zakončení rukávů do gumy. Mám teď nějaké takové období, kdy tento způsob zakončení používám. Líbí se mi, jak je látka nařasená a je to také hotové během chvilky. Poté už jen zbývalo přišít spodní část. Sukýnka je tvořena dvěma obdélníky a ty stačí jen v bocích sešít a poté nařasit, tak aby seděla do pasu horní části. Před nařasením jsem se rozhodla našít na bok ještě kapsy. Nějak jsem to ale neodhadla a našila je trošku výš než jsem chtěla. Nakonec jsem je tak, ale nechala. Neteř mého přítele stejně moc na kapsách zatím neujíždí a tak plní spíše roli dekorativní. Poté už jsem jen založila spodní záložku a přišila tři knoflíčky na horní část.


Nakonec se šatičky všem včetně oslavenkyně moc líbily :) Tento střih patří k mým oblíbeným i v dospělácké verzi a já už se chystám, že si na léto takové šaty také ušiji. Celé šaty si můžete prohlédnout v následující galerii fotek.


Používá technologii služby Blogger.