Social icons

Během karantény jsem začala docela dost péct. Na maso je u nás odborník můj přítel, ale já jsem se vrhla na pečení především koláčů, buchet nebo i pečiva. No myslím, že jsem nebyla jediná :) Droždí jsem tenkrát sháněla celý týden :) Každopádně jsem tenkrát přišla i na to, že doma nemáme ani jednu zástěru a to byla kolikrát v mém případě opravdu potřeba. Já jsem takový kuchař nekuchař. Dokážu upéct nebo uvařit jídla, která jsou fakt povedená, ale někdy (což bývá docela často) je to zas úplná katastrofa. Všechno to u mě začíná již při přípravě. Mouka je úplně všude, na mě, na lince, na stropě, na stěnách, jen ne v míse. Vajíčka na zemi, mléko rozlité. No co si budem povídat, není to žádná sláva. Když jsem si naposledy při přípravě narozeninového dortu na oslavu na sebe vychrstla šlehačku během šlehání pochopila jsem, že zástěra není asi jen tak na ozdobu :) 


Během karantény jsem také již pracovala na novém eshopu Jedu v šití! a možná i tato zkušenost mi vnukla nápad zařadit do nabídky látky, které se na výrobu takových praktických a zároveň i dekoračních věcí hodí.  
Zapátrala jsem tedy po návodu na nějakou pěknou zástěru a nakonec jsem zjistila, že to není nic těžkého a střih jsem si na sebe odhadla a vypracovala sama. Rozhodla jsem se následně, že návod na zástěru sepíšu i na blog. Jedná se o úplně základní zástěru, která bych řekla je i velikostí univerzální (mému příteli sedí také) a je hotová za chvilku :) Střih si můžete i dále upravovat podle sebe, přidávat kapsy, měnit velikost kapes a podobně. 
Tak se do toho pustíme. 

Co budeme na zástěru potřebovat?


1) Vhodnou látku. Já jsem zvolila tradiční český kanafas, který naleznete i v nabídce obchůdku Jedu v šití! Jedná se o látky Country Wine s pruhy a Rustic Natural v barvě režná. 

2) Šicí stroj + nitě 

3) Střihový papír (nebo můžete rýsovat rovnou na látku), tužku, pravítka

Návod

1) Připravíme si střih. Na obrázku je střih bez přídavků. 

2) Střih přeneseme na látku a vystřihneme.  Já jsem zástěru šila ze dvou látek a horní část střihu zástěry jsem tak oddělila a přidala následně přídavky na rozstřihnuté části. Po vystřihnutí jednotlivých částí jsem horní a spodní část sešila a začistila. 



3) Nyní si připravíme kapsu. Obdelník opět narýsujeme na látku a vystřihneme. Horní hranu kapsy si založíme na 2 cm a z lícu přešijeme. Poté si sežehlíme přídavky zbývajících hran kapsy do rubu. Kapsu našpendlíme na zástěru rubem kapsy k líci zástěry. Umístění kapsy je na vás. Já jsem ji umístila na bok. Kapes si samozřejmě můžete udělat i více, třeba dvě na oba boky. Po našpendelení kapsy můžeme kapsu přišít. Šijeme co nejvice v kraji.


4) Vypracování popruhů. Popruhy na zástěru potřebujeme celkem tři. Jeden kolem krku a dva na zavázání v pase. Popruh si můžete sami vyrobit - já jsem použila světlou látku a ušila tři klasické tkanice. Nebo si popruhy můžete zakoupit v podobné barvě. Popruhy jsou o šířce 1,5 - 2 cm. Opět šířka záleží na vás, jakou si zvolíte. Popruh kolem krku je delší než pasové. Kolem krku jsem si naměřila 58 cm (+ 2 cm přídavky na délku = tedy celkově 60 cm) a pasové popruhy jsem zvolila v délce 50 cm ( + 2 cm). Popruhy si můžete naměřit i sami na sobě pomocí krejčovského metru, především u toho kolem krku je to lepší si to odměřit podle sebe. Šířka popruhů včetně přídavků je 6 cm. 



5) Založení okrajů, výstřihu a spodní záložky zástěry + našití popruhů. Jako první jsem si založila, sežehlila a ušila spodní záložku. Můžeme šít z líce nebo z rubu, jak si kdo troufá. Poté jsem založila a zároveň přišila popruh na horní záložce výstřihu. Přišití popruhů probíhalo následovně. Nejdříve si sežehlíme přídavky na cca 1cm - tedy založíme jednou 1 cm a poté přeložíme ještě jednou a sežehlíme. Pod sežehlený přídavek vložíme konce popruhů, každý na jednu stranu výstřihu a přišpendlíme. Pozor, popruhy ale nevkládáme hned na okraje ale necháme si tam cca 3 cm mezeru, protože budeme ješě zakládat boční okraje zástěry. Takže konce popruhů umístíme každý cca 3 cm od okraje. poté prošijeme založení společně s konci popruhu. Dáváme si taky pozor na přetočení popruhu kolem krku. 

Stejný postup provedeme i u boků zástěry (obdelníková část zástěry) a přišijeme tak i pasové popruhy. Ty opět přišívám raději níže pod okrajem boční hrany (cca 3 cm). 

Poslední náš čeká založení horní boční hrany zástěry (zaoblená část).



A zástěra je hotová! :) Tak ať se v ní hezky vaří! :)







Používá technologii služby Blogger.