Social icons


V době, kdy jsem začínala šít jsme s přítelem začali jezdit každý rok na ostrov Sardinie v Itálii. Hned při první návštěvě jsme navštívili v hlavním městě Cagliari krásný obchod, který nabízel typické sardinské výrobky. Obchod vedly dvě sestry a prodávaly kromě typického sardinského nápoje i ručně šité tašky, kabelky nebo peněženky. Šicí stroje měly umístěné přímo v krámku a zákazník tak mohl i pozorovat proces výroby každého kousku. Moc se mi takový koncept obchodu líbil a jelikož paní byly i velmi zdatné v anglickém jazyce hned jsme se dali do řeči a já jsem nakonec odcházela s dvěma krásnými kabelkami, které patří mezi mé nejoblíbenější dodnes :) 
Obchůdek a jeho provozovatelky od té doby navštěvujeme pravidelně pokaždé když se na Sardinii opět vydáme. Každopádně během této první návštěvy jsem si i poprvé všimla krásných tkaných látek, ze kterých paní kabelky šily. Když jsme se na Sardinii vydali poprvé vůbec jsem netušila jakou bohatou a starou tradici tkacího řemesla tento ostrov má. 

návštěva muzea řemesel ve městě Nuoro na Sardínii


Od té doby jsem si neustále v hlavě prohrávala s myšlenkou, jak se k takovým tkaninám dostat. Vše se začalo lámat při našich dalších návštěvách a já jsem poté začala uvažovat o tom, že bych si pořídila tkací stroj. Ne samozřejmě ten obří, ten bych neměla kam dát, ale objevila jsem, že existují tkací stroje různých velikostí, které člověk může mít doma umístit je třeba na stůl. Začala jsem se tak i více zajímat o tkaní, četla různé knížky a objevila tak i tkací rámeček. Pro mě úplnej objev století! :) Nejenže je finančně dostupný pro začátečníky, ale dá se na něm opravdu krásně ručně tkát. (tkací rámeček si můžete i doma sami vyrobit například z kartonu nebo ze starého rámečku na obrázky či fotografie)
A v tomto okamžiku mě tkaní úplně pohltilo. :) Popravdě jsem v jednu chvíli i úplně zapomněla na šití a na nějakou dobu šly i stroje stranou. 
Začala jsem se hodně zajímat i o různé druhy technik tkaní, googlila jsem všemožně postupy a snažila se je pochopit. S tím jsem se samozřejmě začala i zajímat o příze. Je toho spousta, bohužel se také spousta věcí nedá moc v Čechách sehnat, ale nakonec jsem objevila i prodejce, kteří moji představu o tkacích přízích splnili na jedničku. Nakonec moje tkací ataka vyvrcholila tím, že jsem se se začala zajímat i o výrobu a předení příze. O tom ale chystám další podrobnější článek. :)

první pokusy a začátky 


Tkaní se pro mě stalo novou zálibou, která si myslím, se mě bude držet určitě ještě dlouho. Tkací rámeček můžete pořídit ve všech možných velikostech, od úplně mini rámečku po obří v metrových rozměrech. Ty menší si můžete v klidu brát na cesty a mít tak tkaní stále při ruce. V tom vidím velkou výhodu oproti šicím strojům, ty se převážejí složitěji. 
Další benefit, který u tkaní na rámečku velmi oceňuji je antistresový účinek. Pokud už vám tkaní jde celkem od ruky tak je to skvělá relaxační činnost. Já například ráda tkám při sledování filmu. 

Pokud by vás tkaní zajímalo a chtěli byste s ním začít, níže vám přidávám nějaké zajímavé odkazy, podle kterých jsem se tkaní začala učit. 

Podle této skvělé stránky jsem se naučila první základní techniky:


A zde přikládám pár odkazů na Youtube tutoriály, které mi také pomohly v začátcích. 

Technika Rya loops -  https://youtu.be/CK7OwvlQhtE
Technika Hem stitch https://youtu.be/4X9d-mJtZp8
Technika Soumak weavinghttps://youtu.be/OaP4eQLRefk
Technika Interlockinghttps://youtu.be/-AF9FME2cFI

No je toho spousta a když pořádně zapátráte na internetu určitě najdete ještě další hromadu informací a návodů. Tak směle do toho! :)

první projekt

druhý projekt
















Používá technologii služby Blogger.