Social icons

Tak už tu máme zase další bejby projekt :) Jedna z mých nejlepších kamarádek čeká první miminko a já jsem se samozřejmě opět vrhla na šití dětské výbavičky, konkrétně tedy na šití pár nových kousků do bejby šatníku. Bude to holčička, takže pro mě lépe, protože mně se na ty holky šije prostě líp :) Všechny ty šatičky a sukýnky, to jsou moje nejoblíbenější projekty.


Jako první jsem zvolila na ušití něco jednoduššího a vybrala jsem čepičky z úpletu. Jsou to sice mini projekty, ale zas na ně mohu využít i nějaké zbylé menší kousky látek, které mám ve skříni po předchozích projektech. 

Nejdříve jsem ale začala pátrat po ideálním střihu. Hledala jsem spíše střih zdarma, takže jsem pátrala hodně po internetu. Jenže jsem si pořád nebyla jistá, jestli to je ten správný tvar, jestli to bude sedět a podobně a tak jsem požádala o pomoc další šicí nadšence, se kterými se přátelím na sociálních sítích. 
A ono to vyšlo! :) Získala jsem super tipy na dva střihy na různé čepičky a hned jsem se do jedné  z nich pustila. Jedná se o klasickou jednoduchou čepičku se založeným okrajem. Střih je ve velikostech od úplně nejmenšího nově narozeného miminka až po roční batole. Je zdarma ke stažení na webových stránkách jedné švadlenky, ale vše je pouze v angličtině. Člověk se také musí zaregistrovat k odběru newsletterům, aby získal ke střihu přístup, ale jinak je střih zdarma. Vše naleznete na tomto odkazu. Každopádně je to takový dost klasický střih, který určitě seženete i jinde na internetu. Já jsem byla ráda za tento tip už jenom kvůli tomu, že to měla kamarádka švadlenka už ozkoušené a střih ji přišel v pořádku. Navíc je k němu i detailní návod na Youtube. 

Hodně podobnou čepičku a střih na ní jsem také našla ve starším vydání časopisu Burda speciál Baby 6/2018. Dá se zpětně dokoupit na internetu a naleznete v něm i další zajímavé střihy pro nejmenší. 


Ušití čepičky je jinak velmi jednoduché. Nejdříve si přeložíme lícem k líci jednu část čepičky a sešijeme horní prostřih a to samé uděláme i u druhého dílu (šijeme buď na klasickém šicím stroji pružným stehem nebo na overlocku). Poté se sešije lícem k líci přední a zadní část čepičky a nakonec se našije spodní okraj, který se ve výsledku založí nahoru. A je hotovo! 

Chystám se určitě ušít čepiček víc, i ve více velikostech. Také chci vyzkoušet i nějaké úpravy, například přidat nahoru malá ouška :) Také mě čekají tyto čepičky i ve verzi pro chlapečka, protože jeden se již taky chystá letos  na podzim na svět. 
Průběh šití čepiček a jak nakonec dopadly si můžete prohlédnout v galerii níže. 











Používá technologii služby Blogger.