Social icons

Zkonstruovat sama střih ještě neumím (i když se to chystám naučit .)), takže si všechny střihy vytahuji různě z časopisů, knížek, internetu a podobně. Nejčastěji čerpám z časopisu Burda. Je to taková klasika, která funguje už od roku 1950 a já si ještě doteď pamatuji, že podle ní šila i moje maminka. Měli jsme doma vždy hromady starých Burd, ale bohužel je mamka během posledního stěhovaní nejpíš vyhodila. Burdu zakoupíte v téměř každé trafice, obchodu s látkami nebo na internetu. Vychází jednou měsíčně. Čísla si můžete objednat i zpětně, pokud objevíte nějaký střih, který se vám líbí, ale je třeba z minulého roku. Objednat si lze přes internet i samostatný střih, s návodem nebo bez. Ten si lze nechat poslat poštou nebo také stáhnout v PDF a vytisknout. Burda vydává i speciální čísla, která obsahují například jen střihy pro miminka - Burda Baby, střihy pro děti - Burda Kids nebo jednoduché střihy pro začátečníky - Burda Easy.


Další možností, kterou jsem si oblíbila jako zdroj střihů, je časopis Ottobre Design, který lze u nás také zakoupit, jak v kamenných obchodech nebo na internetu. Nenajdete ho však v trafikách, ale spíše ve specializovaných obchodech s látkami a galanterií. Já osobně ho kupuji například v Látky Mráz. Obsahuje střihy převážně dámské a dětské, ale některá čísla jsou dokonce věnována i pánským střihům, které se například v Burdě objevují dost sporadicky. Nevýhodou u tohoto časopisu je, že je v angličtině. Pokud neumíte dobře anglicky, postupům šití v něm asi neporozumíte. Nabízí jednoduché hezké střihy, takže pokud jste již pokročilejší v šití, určitě si se střihem poradíte a návod potřebovat nebudete :) Časopis Ottobre si lze objednat také přes internet a na jejich webu jsem objevila možnost stáhnout si některé vybrané střihy a návody zdarma.

Někdy bývá střihová příloha i součástí různých knížek o šití. Nějaké typy na knížky naleznete zde u mě na blogu v sekci Knížky nejen o šití.
Dalším zdrojem střihů je samozřejmě i internet. Autorské střihy si můžete zakoupit od různých českých návrhářů nebo zahraničních firem, které se na střihy zaměřují (moje oblíbené jsou od firmy Merchant and Mills). Spoustu střihů, i ke stažení zdarma, naleznete také na Pinterestu. Dále využívám často i střihy z webové stránky makerist.de. Zde naleznete spoustu autorských střihů za dobré ceny, ale návody jsou v němčině. Většinou však bývají doplněny názornými fotografiemi, které během šití hodně pomůžou.
Je také dobré se postupem času naučit střihy upravovat. Hodně to člověka posune. Základem jsou klasické úpravy, jako různé zkracování, prodloužení, přizpůsobení střihu na míru a podobně. Já jsem začala střihy i různě kombinovat a upravovat tak, že z toho potom vznikne úplně nový kousek :) Určitě bych se také časem chtěla naučit zkonstruovat vlastní jednodušší střihy. Existují na to různé učebnice a knížky (tipy naleznete v sekci Knížky nejen o šití) nebo vám s konstrukcí střihů pomůžou i na některém z kurzu šití.
Používá technologii služby Blogger.