Social icons

Na posledních pár projektech jsem několikrát zvolila i možnost vypracovat si jednoduchý rozparek, například dole na bocích u halenky nebo na delší oversized košili, na které v současné době pracuji. V rámci toho jsem se rozhodla nafotit easy návod na vypracování takového velmi jednoduchého rozparku. Postup mě naučila moje lektorka šití Lucka a hodně mi to usnadnilo práci, protože rozparky jsou mojí oblíbenou částí na oblečení. Můžete ho použít téměř u všeho. Bude slušet sukním, šatům, halenkám či košilím :)


Zde je postup na vypracování rozparku, konkrétně se jedná o boční rozparky delší košile.
1) Před sešitím bočních švů si vyznačte, kde šev zakončíte - tedy výšku rozparku. Mně se dost často stává, že se někdy u střihu kde rozparek není součástí,  rozhodnu pro rozparek až potom, co mám boční švy již sešité. Prostě mi to najednou přijde, že se tam hodí a musím tedy část bočních švů odspodu vypárat do požadované výšky rozparku. Proto si přídavky na boční švy začišťuji overlockem vždy zvlášť, to znamená, že je nezačistím dohromady, ale rozžehlím je do stran a poté zvlášť začistím. Také je to lepší i pro vypracovaní rozparku.


začistěné a nerozžehlené přídavky na švy u rozparku


přídavky sežehlíme


2) Začištěné přídavky si rozžehlíme. Poté si rozparek obrátíme na líc a z líce také obšijeme rozparek. Nejdříve je ale dobré si zvýraznit, kudy povede me steh. Je to určitě dobré pro začátečníky, aby se hezky trefili a měli rozparky stejné na obou stranách. Já to dělám pořád, protože zas takový odhad ještě nemám :) Vyznačení vedení stehu vidíte na obrázku. Začínáte vždy dole na jedné části rozparku.Vzdálenosti stehu od okrajů rozparků si můžete určit sami, ale většinou se odvíjí od velikosti přídavku na švy. Jelikož v podstatě z líce přišíváte ten přídavek, aby se z rubu do líce nepřetáčel. Já jsem zvolila vzdálenost cca 0,8 cm. V horní částí potom rozparek obstehujete " do čtverce", to je takový nejčastější tvar. Poté pokračujete opět dolů k zakončení rozparku. Zakončení zapošijete.

3) Posledním krokem je poté založení spodní záložky oděvu.

Foto návod:

vyznačení vedení stehu



začínáme šít




došijeme k druhému konci rozparku a rozparek je hotový :)





Používá technologii služby Blogger.