Social icons

Rouška se stala na nějakou dobu naším hlavním spojencem a dělá nám společnost téměř každý den. Roušky teď šije skoro každý a je spoustu možností i typů roušek, které si lze ušít. Já mám na svém blogu návod na tu velmi jednoduchou obdélníkovou, ale rozhodla jsem se, že připravím návod na více typů, konkrétně na tři, abyste měli na výběr :) Každému sedí jiný typ jinak, jednomu se líbí víc tvarované, jiným stačí jednoduché obdélníkové nebo skládané. V tomto článku tedy naleznete návody na tři druhy roušek. Opět si zopakujeme šití té "rychloroušky" obdélníkové :), ale přidáme si ještě typ tvarovaný (včetně střihu) a skládanou roušku. Vy si už jen můžete vybrat střih, který se vám líbí nejvíc a vyzkoušet si jak vám sedí. Každý jsme samozřejmě jiný. Všechny typy roušek jsem zkoušela nejen na sobě, ale i na svém okolí, kterému jsem roušky šila. Snažila jsem se některé střihy upravit, tak aby seděly jak vousatému muži, tak i malé křehké dívce :)


Všechny tři typy roušek si můžete samozřejmě zkusit upravit velikostně i sami. Není na tom nic těžkého, stačí někde přidat či ubrat centimetr. Hlavně jde o to, aby vám to dobře sedělo :) U všech roušek lze také vytvořit kapsu/otvor na případný filtr. Postup naleznete na úplném konci článku.

Tak se do toho pustíme! :) V psaní a tvoření návodů ještě nejsem moc zběhlá, tak snad obtížnější části budou alespoň trochu k pochopení :) Stále se psaní návodů učím a občas s tím docela bojuji, protože nejsem žádný šicí profesionál. Naštěstí roušky nejsou nic těžkého a zvládne je ušít i úplný začátečník. Pro začátečníka bych určitě doporučila vyzkoušet ten první typ - obdélníkový.

Všechny druhy roušek jsou dvouvrstvé, ale lze je ušít i jako jednovrstvé - stačí jednu vrstvu prostě vynechat.

Co budeme na roušky potřebovat? 
  • vhodnou látku, nejlépe 100% bavlněnou, která se dá denně vyvářet - já jsem zvolila na tyto prototypy roušek látku modrou s plachetnicemi jako vnější vrstvu a bílou (staré prostěradlo) na vrstvu vnitřní. 
  • šicí stroj a nitě, případně jen jehlu a niť (rouška se dá samozřejmě ušít i ručně)
  • nůžky
  • krejčovskou křídu nebo jiný značkovač na látku
  • pravítko

1) Obdélníková rouška (neskládaná) - dvouvrstvá


Tato rouška je velmi rychlá na ušití a patří i mezi moje nejoblíbenější na nošení. Velmi dobře sedí a přizpůsobí se jakémukoliv obličeji. Když jsem začínala šít roušky, tak jsem nejdřív šila jen ty tvarované, ale měla jsem trošku obavy, jelikož jsem měla mezi zákazníky i muže s bohatými vousy :) Tak jsem ještě připravila tuto, která je podle mě taková univerzální. 
1) Tato rouška v podstatě nepotřebuje přípravu šablony střihu, můžete rovnou rýsovat na látku. Já si šablonu připravila, jelikož jsem šila roušek hodně a tohle samozřejmě urychlí práci. Ná látku si narýsujte obdélník o rozměrech 26 x 20 cm (tyto rozměry jsem zvolila potom, co jsem vyzkoušela několik verzí a velikostí a tento z toho vyšel jako ideální - i pro vousaté muže). V těchto rozměrech jsou již připočítány přídavky na švy (1 cm)! Tuto velikost lze samozřejmě upravit - dámy mohou zvolit roušku nižší to znamená, změnit rozměr na 26 x cca 18 cm (stále včetně přídavku na švy 1 cm). Rozměr 26 x 20 cm je však takový univerzální bych řekla. 



Rouška bude dvouvrstvá, takže si obdélník na látku narýsujte dvakrát nebo ho narýsujte na přeloženou látku do dvou vrstev a tím poté vystřihnete dva obdélníky najednou (v případě, že obě vrstvy roušky budete mít ze stejné látky). Zvolit můžete i dva druhy látek, například si udělat vnější vrstvu z barevné látky a vnitřní třeba jen bílou. Já jsem si v tomto případě zvolila vnitřní vrstvu z bílé bavlny a vnější tmavě modrou s plachetnicemi :)


2. Poté tyto obdélníky sešijeme lícem k líci na delších stranách (26 cm) a obrátíme na líc. Já si ještě předtím zastřihuji ty přídavky na švy, buď klasickými nůžkami nebo entlovacími. Sešité vrstvy sežehlíme a pokud chceme můžeme i sešité strany obšít z líce podél švu. Kratší strany zůstávají nesešité.


3. Nakonec vytvoříme tunýlky na tkanici nebo gumičku. Kratší nesešité strany založíme do rubu a sešijeme tak, aby vznikl tunýlek o šířce cca 1,5 cm (ale opět záleží na tom, jaký provázek, tkaloun, či gumičku máte k dispozici). Tunýlky můžete přišívat z rubu i z líce. Steh vypadá lépe když se šije z líce, ale ne každý začátečník si na to troufá. Důležité je vespodu zachytit okraj založeného tunýlku.


4. Na roušky jsem šila tkanici také ze 100% bavlněné látky, aby se daly vyvářet společně s rouškami. Tkanici jsem zvolila 100 cm dlouhou a 4 cm širokou. Na jednu roušku stačí jedna tkanice. Nejdříve proužek látky přeložíme do rubu napůl a sežehlíme. Tím se nám vytvoří střední linie, vedoucí středem proužku. Poté obě delší strany sežehlíme cca 1 cm do středu pruhu látky a poté přeložíme do finálního cca 1 cm širokého proužku a opět sežehlíme. Sešijeme v kraji po celé délce tkanice (100 cm).


5. Posledním krokem je dostat tkanici do tunýlků. Nejlepší je na to použít spínací špendlík, který lze protáhnout tunýlkem. Jeden konec tkanice našpendlíme na špendlík a druhým koncem začneme protahovat špendlík s tkanicí tunýlkem.


6. Nasazení roušky. No zjistila jsem, že pro mě nejpohodlnější způsob u nasazení této roušky je pravděpodobně spíše opačný než u ostatních, ale mně se takto nasazuje dobře :) Roušku si nasazujeme tak, že si jakoby pověsíme na krk, svrchní stranou ven. Horní část tkanice si dáme nad uši, utáhneme a nařasíme a spodní část tkanice si zavážeme vzadu na krku. Roušku přitom nařasíme, jak nám vyhovuje. Rouška celkově dobře sedí, nepadá z nosu a všude přiléhá.
Samozřejmě můj způsob nasazování roušky je možná trochu jiný než je to u klasické roušky, ale každý si může ten způsob upravit jak chce, případně použít na uvázání jiný materiál než tkanici. :) Důležitý je, že rouška drží :)


2) Rouška tvarovaná - dvouvrstvá


K této tvarované roušce přikládám i střih šablony, který si můžete podle toho narýsovat doma. Je to takový ten klasicky střih na tuto roušku, který lítá různě po internetu, ale já jsem si ho lehce upravila. Především jsem ho zvýšila v horní části kolem nosu, protože mi původní verze padala z nosu a úplně ne moc dobře to sedělo i mužům, kterým jsem roušku šila. 

1) Narýsujte si na papír nebo čtvrtku šablonu. Přidala jsem do šablony i pomocné body pro obloukové části střihu. Tento střih je již včetně přídavků na švy! (na švy použijte 1 cm přídavek)


2) Poté si podle šablony vystřihneme jednotlivé části roušky z látky. Na každou vrstvu látky potřebujete šablonu obkreslit dvakrát a tyto dvě části musí být zrcadlově umístěny - viz obrázek. 


3) Než sešijeme vnější a vnitřní vrstvu roušky, musíme si sešít jednotlivé části vrstev. Přiložíme je lícem k líci a sešijeme v obloukové části. Vnitřní přídavky na švy na koncích rozžehlíme. Toto uděláme u obou vrstev.


4) Nyní již sešijeme vnější a vnitřní vrstvu roušky. Obě části přiložíme lícem k líci a sešijeme v horní a spodní části - tedy v oblasti nosu a spodní část kolem krku. Postranní kratší části necháváme nesešité. Poté roušku otočíme na líc a pokud chceme a zvládáme to, můžeme sešité části ještě prošít podél švu. Roušku pořádně vyžehlíme.


5) Posledním krokem je vytvoření tunýlků na tkanici či gumičkyKratší nesešité strany založíme do rubu a sešijeme (z líce či z rubu) tak, aby vznikl tunýlek o šířce cca 1 cm (ale opět záleží na tom jaký provázek, tkaloun, či gumičku máte k dispozici).


6) Tkanici vytvoříme podle předchozího návodu na obdélníkovou roušku - bod 4.  a protáhneme ji tunýlkama. Nasazení roušky je stejné jako u předchozí roušky.



3) Rouška skládáná - dvouvrstvá.

Tato rouška je velmi podobná té obdélníkové neskládané, ale dá trošku víc práce :) Někomu však vyhovuje a líbí se víc a tak jsem ji mezi návody zařadila také.


1) Připravíme si střih. Můžete rýsovat rovnou na látku nebo si nejdříve vytvořte šablonu střihu. Rozhodně je podle mě lepší si tu šablonu vytvořit, pro případ, že budete roušek šít víc. Co se týká rozměrů, na internetu najdete na tento typ roušky spoustu návodů, já jsem jich vyzkoušela několik, ale vybrala jsem ten klasický a nejčastější rozměr - 20x20,5 cm. Sklady také každý skládá tak nějak jinak a já jsem zvolila opět tu nejčastější verzi jejich rozměrů. V místě skladů si látku maličko nastřihneme, nebo označíme křídou.


2) Sešití vnější a vnitřní vrstvy. Zde máte dvě možnosti. Buď obdélníky sešijete tak jako v prvním návodu na obdélníkovou roušku - tedy přiložit vrstvy lícem k líci, sešít v tomto případě dvě protilehlé strany (horní a spodní okraj roušky), obrátit do líce, pěkně vyžehlit a ještě případně prošít z líce podél švu. Druhá možnost však umožňuje případně následně ještě vložit drátek do oblasti nosu, aby se díky němu mohla rouška v okolí nosu dobře vytvarovat a dobře přiléhala. Já tedy žádný drátek taková doma neměla, ale pro tento postup jsem zvolila tuto druhou variantu, když první je již popsaná v prvním postupu na obdélníkovou neskládanou roušku. 
Tentokrát však nebudeme vnější a vnitřní vrstvu sešívat lícem k líci, ale rubem k rubu :) 
Nejdříve si založíme horní a spodní okraj roušky do "rubu" - tedy do vnitřní časti roušky, která přiléhá k našemu obličeji. Založení si naměříme do 2 cm. Je důležité založit horní a spodní stranu stejně, protože jinak vám může dojít k posunutí nástřihů skladů a sklady by potom mohly vycházet křivě.


2) Nyní již budeme skládat sklady roušky. 
K sobě si vždy přiložíme dvě nejbližší nastřižené či označené části viz obrázek. Postupně je skládáme jedním směrem a přitom je ihned sežehlíme, aby držely tvar. Začneme od horní hrany roušky směrem dolů. Sklady skládáme z líce. Vezmeme první nástřih a přeložíme jej na druhý nástřih - z líce na líc. Přitom se obrátí horní část roušky jakoby do rubu, ale po přiložení nástřihu na nástřih složíme horní část zpátky do líce. Tím se vytvoří sklad. Ten sežehlíme. Poté pokračujeme stejným způsobem u druhé dvojice nástřihů. Finálně mi po složení skladů vycházela výška roušky cca 9,5 cm a šířky skladů směrem odshora - 3 cm, 2 cm, 2 cm a 2,5 cm.


3) Připravíme si tkanice. Budeme potřebovat dvě tkanice o rozměru 100 x 4 cm, případně je můžete udělat i užší 100 x 3,5 cm. U této roušky lze použít i šikmý proužek pokud máte k dispozici.
Opět si nejdříve složíme pruh látky do rubu napůl, sežehlíme a vytvoříme si tak středovou linii proužku. Směrem do středu poté přeložíme i strany proužku, sežehlíme a následně takto přeložíme opět proužek ve středové linii (viz návod u první roušky výše). Tkanice ale hned nesešíváme. 

4) Připravené tkanice budeme nyní přišívat k roušce. Najdeme si u tkanic střed (přeložením napůl v délce). To bude orientační bod pro správné přišití k roušce. Nesešité strany roušky v podstatě "vložíme" do každé z tkanic, střed tkanice je v místě středu nesešité strany. Roušku ke tkanicím přišpendlíme. Přitom si hlídáme, aby se nám nerozjížděly sklady.


5) Posledním krokem je sešití tkanic a současně tak i našití tkanic k roušce. Začínáme na jednom konci jedné z tkanic. Tkanici sešíváme těsně v kraji a pokračujeme až k druhému konci tkanice. Přitom přišijeme roušku v krajích ke tkanici. Na koncích tkanice zapošijeme a rouška je hotová! :)


U této roušky můžete místo našívání tkanic také vytvořit po stranách tunýlky na tkanice či gumičky a to tak, že si nesešité strany s připravenými sklady sešijete těsně v kraji a poté založíte klasicky do rubu tunýlek. 

Vložení drátku. Pro vložení drátku do roušky v oblasti nosu je potřeba vytvořit otvory nebo otvor pro protažení drátku. Buďto si vynecháte malý otvor během sešívaní horního okraje roušky v blízkosti oblasti nosu nebo si například pomocí páráčku ten otvor vytvoříte po došití roušky.

Tak a jsme na konci článku. Všechny postupy byly popsány a já doufám, že třeba někomu z vás alespoň trochu pomohou při šití roušek. Pokud máte jakýkoliv dotaz nebo i připomínky, klidně mi napište :) Kontaktovat mě můžete zde na blogu nebo na Instagramu či Facebooku Jedu v šití!.

Ještě mám však pro vás slíbený tip na to, jak si vytvořit u roušek otvory/kapsy na případný filtr.  

1) U obdélníkové neskládané roušky a u skládané roušky stačí vynechat otvor při prošívání spodní strany roušky. Otvor doporučuji o velikosti poloviny té spodní strany. 
2) U tvarované roušky si u vnitřní vrstvy zkrátíme o cca 2 cm jednu polovinu. Tedy ustřihneme cca 2-3cm od okraje postranní kratší stranu roušky. Stačí však pouze jedna strana! Poté si ustřiženou stranu založíme do rubu a sešijeme. Následně klasicky sešijeme lícem k líci vnější a vnitřní vrstvu, otočíme roušku do líce a vevnitř se nám na jedné straně vytvoří otvor na vložení filtru. Když poté zakládáme do rubu postranní části a vytváříme tunýlek na tkanici, tak na straně s otvorem zakládáme tunýlek těsně k otvoru, tak aby zůstal přístupný.


Tak to už je opravdu vše a vzhůru na šití roušek! 


Používá technologii služby Blogger.