Social icons

Když jsem začínala se šitím jako první jsem si ušila kosmetickou taštičku z klasické bavlněné tkaniny. Postupem času jsem postupně objevovala další druhy látek a nakonec jsem objevila i len. Oblečení z čistého lnu jsem tedy ještě nešila, ale už jsem vyzkoušela i různé kombinace se lnem a objevila tak jeho skvělé vlastnosti, o kterých jsem vždy jen slýchávala. Zaujal mě však i len dekorační, o vyšší gramáži, který se využívá hlavně na různé home dekorace, jako jsou závěsy, ubrusy, prostírání, zástěry apod. Proto jsem po něm zapátrala i na českém trhu, abych ho mohla zařadit do nabídky on-line obchůdku Jedu v šití!. Začala jsem se tak i zajímat o další šicí projekty, při kterých nevzniká jen oblečení, ale i jiné praktické věci do domácnosti. Vždyť co je lepšího než si vyladit podle svých představ prostředí, ve kterém trávíme nejvíce času a ještě si to všechno sám vyrobit? :) 



Jednou z věcí, kterou jsem z dekoračního lnu ušila jsou i látkové košíčky, které se často využívají v koupelnách jako organizéry například na kosmetiku nebo jako úložné boxy pro další věci. Takové košíky jsem vždy obdivovala v obchodech, ale kolikrát nenalezla tu správnou barvu, která by ladila do našeho interiéru. Pořád jsem si ale říkala, že to přece nebude tak těžké si takový košíček ušít i doma. Tak jsem se jedno odpoledne na to vrhla a ušila svůj první prototyp. Nakonec to těžké samozřejmě nebylo a myslím, že by to zvládl i začátečník. Rozhodla jsem se proto pro vás na blog připravit i jednoduchý návod. :) Zvolila jsem takový středně velký košíček. Velikost je samozřejmě na vás. Můžete si připravit střih na košíčky o různých velikostech a ušít si tak například sadu o několika kusech, kterou si zkrášlíte vaši koupelnu, kosmetický stolek nebo třeba i pracovní stůl a můžete tak využít košíčky na psací potřeby nebo na různé maličkosti, včetně potřeb k šití. :) Do košíčků můžete doma také například umístit květináček s rostlinami.

 

Co budeme na košíček potřebovat? 


1) Vhodnou látku - nejlépe zapátrejte v oddělení dekoračních látek, ale samozřejmě lze na košíček využít i jiné druhy látek. Na košíček se hodí látky pevnější o vyšší gramáži, které lépe drží tvar. Můžete si ale samozřejmě pomoci vhodnou výztuhou například ve formě vlizelínu a tím si látku zpevnit dle svých představ. Já jsem použila na košíčky 100% len v barvě lilek.  Má sice lehce vyšší gramáž, ale přesto jsem výztuhu použila. Konkrétně jsem pomocí nažehlovacího Novopastu zpevnila dno a také stěny košíčku. Zvolila jsem pevnější výztuhu než normálně používám na oblečení, ale zároveň ne až tak tuhou, abych zachovala “mačkavý” efekt košíčku. 
2) Výztuhu - například vlizelín (pokud potřebujete)
3) Pravítko a případně kružítko, papír a tužku - pokud nebudete střih rýsovat rovnou na látku
4) Šicí stroj, nitě, nůžky


Postup:


1) Nejdříve si připravte střih. Buď si ho předkreslete na papír nebo rýsujte rovnou na látku. 
Střih na košíček se skládá ze dvou obdélníků a dvou kruhových dílů, které tvoří vnitřní a vnější část. Na vnitřní část můžete využít u jiný druh nebo barvu látky, vše je jenom na vás. Já jsem zvolila vnitřní i vnější vrstvu ze stejné látky. 



Střih si můžete upravit i tak, že na vnitřní vrstvu použijete například podšívkovinu (ta jak se často používá jako vnitřní vrstva právě do kosmetických taštiček nebo kabelek, aby byla lépe omyvatelná), která ale nebude sahat až k hornímu okraji, ale zůstane skryta i po ohrnutí okrajů ven. 

Já jsem na košíček v návodu zvolila tyto rozměry. Obdélníky o velikosti 52x19 cm a kruhové díly o poloměru 8 cm. Střih je včetně přídavků na švy 1 cm.V podstatě vycházíte vždy z obvodu toho dna. V tomto případě má dno obvod cca 50,2 (výpočet obvodu: 2 π x r ) tudíž i délka obdélníku (stěn košíčku) bude mít cca 50 cm plus přídavky na švy 1 cm, tedy celkově délka bude 52 cm. Výška je už na vás. 
Po ohrnutí horních okrajů o cca 4 cm bude mít košíček v návodu finální výšku cca 13 cm.



2) Vyztužíme si vlizelínem části, které jsou potřeba. V mém případě jsem vyztužila dno (vnější kruhový díl) a vnější vrstvu košíčku. 

3) Sešijeme boční švy (strany) stěny košíčků. Obdélníky složíme kratšími stranami lícem k líci a sešijeme. Pozor! U obdélníku vnitřní vrstvy vynecháme otvor cca 5 až 10 cm na finální protažení a obrácení. Otvor umístíme spíše do nižší části švu stěny, aby po přišití ke dnu byl blíže dnu košíčku. Je to proto, protože poté budeme otvor zašívat z líce a kdyby byl moc vysoko u horního okraje košíčku byl by více vidět. Takhle bude dole u dna a zůstane skrytý.  
U vnější vrstvy sešijeme šev celý.





2) Ke kruhovému dílu vnější vrstvy našpendlíme rovnoměrně lícem k líci sešitý obdélník vnější vrstvy. Dno ke stěně přišijeme ve vzdálenosti 1 cm od okraje. To samé provedeme u vnitřní vrstvy - tedy kruhový díl (dno) našpendlíme a přišijeme k sešitému obdélníku vnitřní vrstvy. 





3) Nyní máme připravené obě vrstvy košíčku a je na čase je přišít k sobě. Vnitřní vrstvu necháme otočenou rubem ven a do ní vložíme lícem k líci vnější vrstvu. Horní volné okraje sešpendlíme (boční švy by se měly dotýkat) a sešijeme horní okraj v šíři 1 - 1,5 cm.




5) Otvorem v bočním švu vnitřní vrstvy protáhneme vnější část do líce a tím obrátíme i vnitřní část. Obě části do sebe opět vložíme a vytvarujeme okraje. Ty můžeme finálně ještě sežehlit a poté ohrneme horní okraje ven.







6) Zašijeme otvor v bočním švu vnitřní vrstvy. Můžeme ručně nebo na stroji. 

A košíček je hotový. :) Já jsem ušila z tohoto fialové lnu košíčky dva jeden menší a jeden větší. Rozměry menšího košíčku jsou: obdélníky 40 x 15 cm a kruhové díly o poloměru 6 cm, tedy obvod je cca 38 cm.








Používá technologii služby Blogger.